Vi har alle oplevet det – den pludselige stikkende følelse i maven, hjertebanken, eller den klemmende fornemmelse i brystet, når en ubehagelig tanke opstår. Det kan være noget så simpelt som “Hvad nu hvis jeg bliver alvorligt syg?” eller “Hvad hvis jeg mister mit arbejde?” eller “Hvad hvis de andre ikke kan lide mig?” – men det er nok til at sende vores sind og krop i en spiral af bekymring.
Faktum er, at vi alle har bekymringstanker fra tid til anden. Det er en naturlig del af den menneskelige erfaring at tænke på mulige scenarier og konsekvenser. Men det er vigtigt at forstå, at det er vores reaktion på disse tanker, der kan gøre dem mere belastende end de behøver at være.
Når vi oplever ubehagelige tanker, er det ofte det følelsesmæssige ubehag, de skaber i vores krop, der får dem til at føles vigtige og betydningsfulde. Vi kan begynde at overanalysere dem, bekymre os konstant og miste perspektivet. Men det er vigtigt at huske, at en tanke i sig selv ikke er mere eller mindre vigtig end andre tanker – det er vores reaktion på den, der kan forstærke dens indflydelse på os.
Forestil dig, at du får en ubehagelig tanke. Det kunne være “Hvad hvis jeg mister mit arbejde?”. Det afgørende er ikke, hvilken tanke det er, for dem kunne der være mange forskellige udgaver af.
Men en tanke af den kategori (bekymringstanker) skaber uro og ubehag i kroppen. Og det er det ubehag, der får tanken til at føles vigtig.
Faktum er dog, at den tanke ikke er mere eller mindre vigtig end alle andre tanker. Men ubehaget i kroppen er den følelse, tanken skaber hos dig. Og det er den følelse der får dig til at fortsætte med at dyrke den tanke.
Der støder måske flere tanker til (læs: det gør der med garanti):
“Hvad gør jeg så, hvis jeg mister mit arbejde?”
“Hvilke konsekvenser får det, og kan jeg overhovedet finde noget nyt?”
“Åh, så må vi sælge huset….osv”
Efterhånden som der kommer flere bekymringer til, bliver følelsen mere og mere forstærket. Hvilket igen skaber endnu flere bekymringer…
Det betyder, at det er vores følelser der rigtig ofte er årsagen til, at vi ikke kan give slip på tankerne. For tankerne føles vigtige, og derfor er den naturlige reaktion, at vi bliver ved med at dyrke dem.
Og som du allerede nu kan regne ud, så bliver det jo en spiral, der nærmest kan fortsætte i det uendelige – hvis vi giver den lov.
For det er vores tanker der skaber vores følelser. Og endnu flere tanker, skaber endnu flere følelser.
For dine følelser stiger i intensitet, i det sekund du får en bekymring. Og det er den uro og ubehag du mærker i kroppen. Nogle mærker det som trykken for brystet andre som ondt i maven, det kan der være mange variationer af.
Men hvis vi lader være med at dyrke følelsen (ikke giver den for meget opmærksomhed), så klinger følelsen af igen. Det gør den, fordi dit nervesystem konstant forsøger at skabe ligevægt. Altså følelsen forsvinder helt af sig selv igen….HVIS..
….Du lader den være. Hvis du dyrker følelserne, så fortsætter de med at vokse.
Altså dette scenarie:
“Jeg fik da sagt noget dumt til det møde”
Bekymringen skaber så uro og ubehag i kroppen. Dette betyder at du får lyst til at dyrke tanken.
Det bliver så til:
“Hvad nu hvis de tænker jeg ikke kan finde ud af mit arbejde?”
“Hvad så hvis jeg bliver kaldt ind til chefen og hvad tænker alle de andre?”
“Mon de så snakker om mig?”
“Hvad nu hvis jeg bliver fyret?”
“Og så er der helt sikkert ingen der vil ansætte mig”
“Min famile vil hade mig og måske bliver vi nødt til at sælge huset”
“Måske bliver jeg oven i købet også skilt”
Her ser du, hvordan en lille (og i virkeligheden ubetydelig) tanke, kan udvikle sig. Dette sker simpelthen fordi bekymringerne bliver ved med at give næring til følelserne, som så igen skaber flere bekymringer. Og cirklen kan nærmest fortsætte i en uendelighed.
Men hvis vi lader bekymringen være og accepterer følelsen uden at gøre noget ved den eller forholde dig til den, så forsvinder følelsen igen – fordi hjernen selvregulerer.
Så hvordan håndterer du dine bekymringer?
Lader du dem være eller dyrker du dem?
Hvis du vil blive bedre til at håndtere overtænkningen, så kan du starte med at spørge dig selv, om tanken er baseret på fakta eller frygt?
Når du har bemærket tanken og dine følelser, kan du begynde at vurdere, om den er baseret på faktiske omstændigheder eller blot frygt og bekymring.
Mange bekymringstanker er baseret på mulige scenarier, der måske aldrig indtræffer i virkeligheden (sandsynligheden er usandsynlig lille).
Hvis du er træt af bruge din energi på unødvendige tanker og et hoved der bare larmer hele tiden, så kan du få helt konkrete og meget virkningsfulde værktøjer via mit online kursus “Sådan kvitter du overtænkning og får RO i hovedet”.
Metoden bygger på metakognitiv terapi, som rent forskningsmæssigt er den mest effektive metode til at kvitte overtænkning.
Du kan også komme i gang med at hjælpe dig selv med det samme! Skriv til mig på lotte@timetochange.dk – så finder vi et tidspunkt til en afklarende samtale, og finder den bedste løsning for dig.